Reptes de les TIC en l’educació

Per a començar, parlaré sobre que són les TIC i per a que serveixen. Les TIC, Tecnologies de la informació i comunicació, agrupen els elements i les tècniques utilitzades en el tractament i la transmissió de la informació, principalment d’informàtica, internet i telecomunicacions.

Per tant, podríem dir que les TIC en l’educació serveixen per transmetre informació als alumnes d’una manera més visual i pràctica. A la mateixa vegada, els alumnes estan assolint una autonomia informàtica que els farà excessiva falta per a un futur. Amb aquestes TIC es poden utilitzar eines no només per transmetre aquesta informació, sinó dur a terme activitats o realitzar diferents tasques relacionades amb el temari treballat a l’aula.  Un clar exemple d’aquestes TIC són les pissarres digitals, material que serveix per educar i transmetre diferent informació de manera molt més visual i atractiva per els infants.

Les TIC són un mitjà d’entreteniment molt bo, ara bé, si se’n fa un mal us poden portar diferents problemes d’addicció que poden abocar en coses majors. Per això, especialistes d’aquest àmbit com ara Pilar García, psicòloga i coach, recomana que les famílies col·loquin els seus ordinadors o aparells tecnològics a diferents llocs comuns de la casa, per evitar l’aïllament de l’infant i la seva addicció a estar tancat a l’habitació utilitzant-les. Tal com mostra la il·lustració 1, els adolescents són les persones que tendeixen més a aquestes addiccions, ja que existeixen les xarxes socials, els jocs online, etc.

3214957107_13c8b96ff0_z

IL·LUSTRACIÓ 1. Autor: Lisa Stephens.

Ara bé, aquestes TIC plantegen un seguit de reptes en aquesta educació que us explicaré a continuació:

  • La manera d’ensenyar actual dels professors amb les TIC

Un dels reptes més importants i que moltes vegades presenta dificultats és l’adaptació dels professors a les TIC. Les TIC han permès educar als infants d’una manera més visual i dinàmica, per tant, aquests han hagut d’adaptar-se a la tecnologia per poder seguir ensenyant i educant de manera adaptada als infants. El repte majoritàriament seria l’adaptació dels professors a les TIC, i una de les solucions principals que trobo és que els professors poguessin dur a terme cursets especialitzats en les TIC de manera gratuïta. A més, d’una formació prèvia a la eina que utilitzaran a l’aula. Per altre banda, aplicacions senzilles que no dificultin la utilització d’aquestes eines als professors disposats a utilitzar-les.

  • Poder estudiar cursos o carreres de forma online

Un dels principals problemes de molts estudiants és que no podien combinar bé els estudis amb el treball. Un repte que va plantejar la societat i que les TIC han fet possible seria la facilitat d’estudiar qualsevol curs o carrera de manera online, és a dir, a través d’Internet. La solució que aquestes TIC donen serien per exemple, les universitats online, com ara la UOC.

També hi han moltes institucions com ara escoles que participen en això i es sumen a facilitar els cursos a través d’Internet als seus alumnes.

  • La privacitat dels alumnes a la xarxa

Les TIC han donat l’opció a molts menors de 18 anys de poder registrar-se en línia i donar tot tipus de dades a qualsevol pàgina d’Internet. Quan som més petits no som conscients de qui controla aquestes pàgines i normalment donem qualsevol dada que permet a persones externes a nosaltres a saber-ho tot. Un dels reptes més importants que sempre s’han plantejat aquestes TIC és que la gent aprengui a utilitzar aquestes xarxes o pàgines i que sàpiguen la importància de la privacitat personal davant qualsevol tipus de persona. La solució que s’ha aplicat a aquest tipus de repte són diferents classes dirigides a alumnes entre 11-16 anys en les que intenten conscienciar sobre la perillositat de fer pública les seves dades personals com ara el seu perfil, contes bancàries, etc.

  • La recerca d’informació per part dels alumnes i professors

A la mateixa hora que les TIC han facilitat l’educació gracies a la seva facilitat per explicar i cercar informació, els professors i els alumnes tenen un repte molt important a complir. Com ja sabem, a Internet qualsevol persona pot accedir i penjar certa informació que no es sap si estarà bé o estarà malament. La Viquipèdia és un clar exemple de font no fiable, ja que qualsevol persona pot penjar el que vulgui. Per tant, el principal repte és que les persones aprenguin a cercar la informació de forma correcte i a pàgines que verídicament siguin fiables. Hi ha dos solucions principals a aquest repte, aplicacions informàtiques que et mostren les diferents pàgines fiables i de les que pots buscar informació, i l’altre, que les pàgines d’Internet de fonts fiables tinguessin o obtinguessin una verificació com a verídiques i registrades.

La meva opinió personal sobre les TIC es ben senzilla, són una eina d’aprenentatge molt dinàmica i agradable per a tots els infants, però de la qual si se’n fa un mal us pot comportar diferents addiccions i problemes que afectaran al trastorn i desenvolupament del nen. S’ha d’anar amb molta cura al utilitzar-les. Si se’n fa un bon us no hauria de donar problemes, al contrari, hauria de facilitar tant la feina dels professors com l’aprenentatge dels infants.

Bibliografia

Martin Carnoy. 2004-2005. UOC. Les TIC en l’ensenyament: possiblitats i reptes.  http://www.uoc.edu/inaugural04/cat/carnoy1004.pdf.

Aquest document és una bona font d’informació alhora que fiable ja que és un estudi de la Universitat Online de Catalunya (UOC).

Esther Escolán. El repte de les TIC en l’àmbit educatiu. Ara.cat. 05/12/2015. Criatures.ara.cat  https://criatures.ara.cat/TIC-Quin-ecosistema-tecnologic-construeixin_0_1480051988.html

Criatures és una secció que es troba en el diari ARA, un diari reconegut a Catalunya i amb força èxit. Són fonts fiables i verídiques.

Pilar Garcia. 23/05/2014. Los adolescentes: uso y abuso de las nuevas tecnologias. https://www.avanza-psicologia.es/adolescentes-uso-abuso-nuevas-tecnologias-redes-sociales/

És el blog personal d’una psicòloga i coach, especialitzada en estudis de l’abús tecnològic i les diferents addiccions que aquest comporta.

88x31

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s